Lautapeliharrastajat Instagramissa – esittelyssä Lautapeliseikkailu-tili ja sen ylläpitäjät

Pelaamista lapsuudesta tähän päivään

Monille tulee lautapeleistä ensimmäisenä mieleen lapsuudessaan pelaamansa pelit. Lapsuudesta myös tulevat meidän ensimmäiset kokemuksemme lautapelien parissa. Sonjan perheessä oli tapana pelata joka joulu lautapelejä yhdessä. Joka joulu pelasimme eri peliä ja yleensä ne olivat uusimpia Vuoden strategiapeli tai -perhepeli voittajia. Parhaimpia lapsuuden ja nuoruuden lautapelejä ovat olleet Muuttuva labyrintti, Splendor, Battle Sheep, Castles of Mad King Ludwig, Yatzy ja Salaisuuksien saari.

Joonaksen lapsuudessa lautapelejä oli vähemmän. Muuttuva Labyrintti oli lapsuusiän suosikki. Videopelit kiinnostivat kuitenkin enemmän, eikä lautapelit olleetkaan suuremmin lapsuudessa eikä nuoruudessa esillä. Sen sijaan strategiaa, taitoa ja oppimista vaativat videopelit, esim. Overwatch, olivat mieluisia. Videopelit ovat kuuluneet myös Sonjan harrastuksiin, pääasiassa tarinallisten yksinpelien ja Fortniten muodossa.

Lähikuvia lautapeleistä.
Kuvat: Sonja ja Joonas / Lautapeliseikkailu.

Aluksi yhteistä lautapeliharrastustamme johdatti etenkin Sonjan mielenkiinto ja innostus uusia pelejä kohtaan. Lapsuudesta asti Vuoden Peli -palkintoja seuranneena Sonja tiesi monia suomennettuja pelejä ja tutustutti näitä Joonakselle. Näistä peleistä kaikista tärkein meille on vuoden 2014 strategiapeli Splendor: tästä kertoo jo se, että Splendor on ainoa lautapeli, joka ylittää meillä sadan pelikerran rajan – oikeastaan se on myös ainoa peli, joka ylittää kohta kahdensadan pelikerran rajan.

Lautapeliharrastuksen syventyminen ja Instagram-tilin perustaminen

Harrastuksemme voisi todeta alkaneeksi kunnolla vuonna 2020, kun aloimme hankkimaan ja testaamaan isompia ja uudempia pelejä. Aluksi mielenkiintoamme suuntasi vahvasti pelien teema, kun pelien tekniset piirteet eivät vielä olleet meille kovin tuttuja. BoardGameGeek-nettisivuun (BGG) ja suomalaisten lautapelikauppojen valikoimiin tutustuttuamme aloimme ymmärtämään enemmän lautapeleistä ja avartamaan myös meidän mielenkiintoamme. Lisäksi Jyväskylän kirjastosta lainattavista lautapeleistä lähes jokainen on päässyt käymään meidän pöydällämme.

Toukokuussa 2022 harrastuksemme otti uuden askeleen, kun Sonja jo pidemmän harkinnan jälkeen perusti Lautapeliseikkailu -tilin lautapeliharrastuksen rinnalle. Joonas hyppäsi tilin toimintaan pian mukaan, ja pääasiassa jokainen julkaisu on ollut meidän yhdessä suunnittelemamme.

Kuvakaappaus Lautapeliseikkailu-nimisen Instagram-tilin profiilista.
Kuvasitaatti 2022: Kuvakaappaus Lautapeliseikkailu-nimisen Instagram-tilin profiilista.

Monille lautapeleistä tulee mieleen Alias, Uno, Kimble, Afrikan tähti ja Monopoly. Nämä pelit eivät anna lautapeleistä ajantasaisinta kuvaa. Olemme oppineet harrastuksemme aikana valtavasti erilaisista peleistä, mekaniikoista ja pelistrategioista. Keskeinen ajatus Lautapeliseikkailun taustalla olikin jakaa tietämystä ja inspiraatiota erilaisista lautapeleistä ja tavoittaa muita kaikentasoisia lautapeleistä kiinnostuneita.

Olemme pyrkineet tekemään julkaisumme helposti ymmärrettäviksi, niin että myös lautapelejä vähemmän tuntevat pystyisivät tutustumaan uusiin peleihin kätevästi. Mieluista lautapelitilissä on ollut etenkin ihmisiltä saama palaute. Monet ovat kehuneet kuvia, ja on ollut innostavaa päästä keskustelemaan lautapeleistä muiden harrastajien kanssa.

Sonjan ja Joonaksen vinkit aloitteleville lautapelaajille

Kolme vinkkiä uusille lautapeliharrastajille:
  • Hyödynnä kirjastojen lautapelivalikoimaa! Kirjastoista eri puolelta Suomea löytyy yllättävän laaja valikoima erilaisia huippupelejä.
  • Tutustu peliin etukäteen ennen ostamista! Esimerkiksi Lautapeliopas-nettisivun kautta tai englanninkielisellä BGG-sivustolla.
  • Jos peliohjeiden lukeminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, tutustu erilaisiin Youtubesta löytyviin ohje- ja sääntövideoihin! Englanniksi löytyy ohjeet melkein kaikkiin lautapeleihin ja myös muutamia suomenkielisiä videoita on saatavilla.
Viisi pelisuositusta harrastuksen aloittamiseen:

Näillä peleillä opit keskeisimpiä modernien lautapelien mekaniikkoja sekä kerrytät strategista ymmärrystä ja tietämystä peleistä!


Kirjoittajat Joonas, 22 ja Sonja, 22 ylläpitävät Lautapeliseikkailu-nimistä Instagram-tiliä, jossa he esittelevät, arvioivat ja keskustelevat pelaamistaan lautapeleistä ja lautapeliharrastuksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus